Dlaczego odchodzisz?

Na co zwracać uwagę przy wyborze patelni?

Patelnia to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie przygotowywanie potraw bez jej udziału. Wykorzystywana jest głównie do smażenia i podgrzewania posiłków. Poszczególne produkty różnią się od siebie jakością wykonania oraz, co najważniejsze, materiałem z którego zostały wyprodukowane. Która patelnia najlepiej nadaje się do smażenia?

Rodzaje patelni

Niektóre modele dedykowane są do urządzeń indukcyjnych, a jeszcze inne do popularnych kuchenek gazowych. Należy o tym pamiętać przed dokonaniem zakupu. Wybór w sklepach internetowych patelni jest ogromny. Jakie są podstawowe cechy poszczególnych modeli?

  • Patelnia teflonowa jest najpopularniejsza, ze względu na swoją stosunkowo niską cenę. Naczynie sprzedawane jest w wielu rozmiarach i kształtach. Pokryte jest nieprzywierającą powłoką, dzięki której możliwe jest smażenie z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu. Teflon jest bardzo trwałym materiałem, niestety podatnym na zarysowania i zadrapania. Do mieszania i przewracania potraw nie wolno używać metalowych lub aluminiowych przyborów kuchennych. Najlepszym wyborem będą drewniane łopatki, które nie uszkadzają powłoki. Teflon jako tworzywo zostało zsyntetyzowane w pierwszej połowie XX wieku przez amerykańskiego chemika.  Patelnia teflonowa jest lekka, szybko się nagrzewa i jest łatwa w czyszczeniu. Zazwyczaj wykorzystuje się ją do smażenia ryb, placków i mięsa.
  • Patelnia ceramiczna jest cięższa od teflonowej. Do wyprodukowania nieprzywierającej powłoki użyto gliny i minerałów. Podczas produkcji patelnię nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur, przez co jest bardziej odporna na przegrzania niż modele teflonowe.  Powłoka jest zazwyczaj gładka, choć zdarzają egzemplarze z powłoką o strukturze plastra miodu. Podstawową zaletą modeli ceramicznych jest wysoka odporność na zarysowania, równomierne rozprowadzenie ciepła i możliwość smażenia z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu. Kupując patelnię tego typu, należy bezwzględnie unikać nagłych zmian temperatur. Nie wolno wlewać zimnej wody na rozgrzaną powłokę, gdyż może to spowodować uszkodzenie struktury. Patelnia tego typu nie powinna być myta w zmywarce. Co więcej, aby wydłużyć żywotność powłoki, zaleca się stosowanie drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych. Patelnia z powłoką ceramiczną wyróżnia się designerskim wyglądem, dlatego idealnie wkomponowuje się w kuchnie urządzone w nowoczesnym stylu.
  • Patelnia żeliwna nie jest pokryta żadną powłoką. Równomiernie się nagrzewa i dłużej utrzymuje ciepło. Jest odporna na zarysowania, jednak nie należy jej myć w zmywarce. Podkreśla smak potraw, szczególnie mięsnych. Jest ciężka i stabilna, może być używana również w piekarniku. Niektóre modele przeznaczone są do kuchenki indukcyjnej. Patelnia tego typu zazwyczaj użytkowana jest przez kilka lat. Niestety żeliwne patelnie w większości przypadków są nieco droższe od ceramicznych modeli.
  • Patelnia grillowa ma zazwyczaj karbowane dno. Nierównomierna struktura ogranicza ilość używanego tłuszczu. Najlepszym wyborem będzie model żeliwny, który umożliwia grillowanie potraw w bardzo wysokiej temperaturze. Grillowane dania na patelni, w smaku do złudzenia przypominają potrawy przygotowywane na świeżym powietrzu. Warto pamiętać, że należy zaimpregnować żeliwo przed pierwszym użyciem. Wszystkie informacje dotyczące sposobu dbania o patelnię umieszczone są na opakowaniu lub w instrukcji obsługi.
  • Patelnia kamienna zazwyczaj wykonana jest z grafitu. Jej charakterystyczny wygląd nawiązuje do dawnych czasów. Powłoka jest niezwykle odporna na zarysowania. Dania przyrządzone na patelni tego typu są smaczne i niskokaloryczne, gdyż wymaga ona użycia niewielkiej ilości tłuszczu. Jej waga w dużej mierze zależy od grubości dna. Wybierając kamienną patelnię warto zwrócić uwagę czy posiada ona powłokę no-stick, która zapobiega przywieraniu. Największymi zaletami modeli wykonanych z kamienia są: równomierne nagrzewanie, długie trzymanie ciepła, łatwość czyszczenia, designerski wygląd. Niektóre modele nadają się pieczenia w piekarniku.
  • Patelnia tytanowa łączy w sobie najlepsze cechy dwóch patelni – żeliwnej i teflonowej. Z jednej strony posiada nieprzywierającą powłokę, którą łatwo się czyści, z drugiej zaś jest bardzo odporna na zarysowania, zadrapania oraz uszkodzenia mechaniczne. Smażenie na patelni tytanowej wymaga niewielkiej ilości oleju. Jest odporna na bardzo wysokie temperatury i jako jedyna może bez przeszkód być myta w zmywarce.
  • Dla alergików szczególnie polecane są patelnie wykonane ze szkła, które nie zawierają ołowiu, chromu, niklu oraz innych alergenów.

Który rodzaj jest najlepszy? Najtańszą opcją są modele teflonowe, jednak praktyka pokazuje, że dosyć często trzeba je wymieniać. Do duszenia mięs najlepsze będą patelnie żeliwne lub kamienne. Modele tego typu podkreślają smak potraw i są znacznie bardziej odporne niż najtańsze teflonowe egzemplarze. Dla osób, które prawie codziennie korzystają z patelni, polecane są modele tytanowe, które charakteryzują się wysoką odpornością na uszkodzenia oraz długowiecznością.

 

Oceń artykuł:

0 Komentarzy

Dodaj komentarz