Dlaczego odchodzisz?

  • Vendoria
  • Kategoria: poradnik

3 przepisy na pyszne pączki i wypieki

3 przepisy na pyszne pączki i wypieki

Okres karnawału i przede wszystkim Tłusty Czwartek to świetne okazje, aby przygotować słodkości, z których najczęściej rezygnujemy przez większość roku. Choć wszystkie z nich można bez problemu dostać w większości piekarni lub cukierni, samodzielne przygotowanie dostarcza wiele radości, a przy tym mamy pewność co do składników, które znalazły się w środku. Poniżej przepisy na najpopularniejsze przysmaki.

Przepis na pączki z dżemem

Idealne pączki są miękkie, lekkie i delikatne w smaku. Jako nadzienie może posłużyć dowolny dżem lub powidła.

Składniki na 10 sztuk pączków:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 50 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 125 ml mleka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • olej do smażenia,
  • dżem lub powidła.

Przygotowanie pączków:

  1. W pierwszej kolejności wykonujemy zaczyn. W tym celu mieszamy lekko podgrzane mleko z drożdżami, łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki. Gdy całość będzie już bez grudek, pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, najlepiej w ciepłym miejscu, pod przykryciem.
  2. Kolejnym krokiem jest ubicie na puszystą masę jajek, żółtek oraz reszty cukru. Jeśli chcemy uzyskać lepszą puszystość, warto przeprowadzać ubijanie nad kąpielą wodną.
  3. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodając zaczyn oraz masę jajeczną. Przystępujemy do wyrabiania, po chwili stopniowo wlewając rozpuszczone wcześniej masło. Gdy masa jest już wystarczająco elastyczna, dodajemy spirytus. Ciało powinno być mocno klejące.
  4. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Po upływie czasu, rozwałkowujemy całość, a następnie za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na połowę z nich kładziemy po łyżeczce dżemu, potem przykrywamy je pozostałymi krążkami, zlepiając boki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
  5. Smażymy pączki na oleju rozgrzanym do temperatury 175°C do zarumienienia z obydwu stron. Następnie przekładamy na papierowe ręczniki.

Przepis na faworki

Faworki, znane również jako chrust, to pyszne, kruche i delikatne w smaku słodkości.

Składniki na faworki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • łyżka spirytusu,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder.

Przygotowanie faworków:

  1. Na początek mieszamy w dużej misce mąkę, sól i cukier. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę oraz spirytus. Całość ugniatamy, aż masa będzie jednolita. Przekładamy ciasto na blat i przez kilkanaście minut uderzamy w nie wałkiem, dzięki czemu będzie ono bardziej kruche.
  2. Rozwałkowujemy ciasto, następnie krojąc je na paski o średnicy 4 cm i w poprzek, tak aby ich długość wynosiła około 10 cm. Dodatkowo, w środku robimy nacięcie przez które przekładamy jedną końcówkę.
  3. Faworki smażymy na tłuszczu rozgrzanym do 175°C aż zbrązowieją. Po odsączeniu tłuszczu, posypujemy je cukrem pudrem.

Przepis na oponki z serem

Oponki to kolejny delikatny w smaku i pyszny przysmak, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

Składniki na oponki z serem:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki octu,
  • 125 ml kwaśnej śmietany,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder.

Przygotowanie oponek z serem:

  1. W pierwszej kolejności należy zemleć twaróg. Następnie w dużej misce łączymy ze sobą mąkę, ser, cukry, żółtka, śmietanę, ocet i sodę. Ciasto ugniatamy aż powstanie jednolita masa.
  2. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, zaś w ich środku mniejsze otwory, np. za pomocą kieliszka.
  3. Oponki smażymy na oleju rozgrzanym do temperatury 175°C do momentu zarumienienia. Po odsączeniu z tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze przy tym wpisie zostały zablokowane